Vad är nu detta
Hej, vi på Relationsinstitutet välkomnar dig till Myko. Myko är en art och samtidigt en app vi odlat fram för att utforska relationer, digitalisering och organisationspraktik. Med Myko kan du göra aktiviteter, under göra . När du gjort en aktivitet så påverkar det konstverket, under vi . Det är den korta versionen, längre berättelse längre ner. Välkommen!
A brief presentation in English
Welcome to the Myko App! Myko is the creative baby brought forth by members of Relationsinstitutet (roughly: The Relationship Institute) after getting a rather substantial grant from Kulturbryggan. Kulturbryggan is part of the Swedish Arts Grants Committee. The full name of the project is Mycoremediation of relational ecosystems. The aim has been to explore how our organisation can collaborate in a new, inspirational way without the usual stress associated with social media and the constant stream of notifications. So we set out to create a new species of sorts, that could help mend communications between members the same way you can use mushrooms to remediate a broken natural ecosystem.
The species we named Myko consists of an app, activities, events connected to them, a visualization of when someone goes through an activity as well as the concept of ‘samtid’ (roughly co-time). We have activities that you can take part in with others or by yourself, some at set times during samtid and some whenever. When you're done with an activity you feed the visualization. Each activity has its symbol in the visualization. For example, if you participate in the tea ritual, feeding the visualization will populate the canvas with a teapot. The canvas is ever-changing depending on what our members and participants decide to do within the app. This is a general presentation of our project, if you want to know more you are welcome to send us an email: hej@relationsinstitutet.org
Skapa konto
Innan du kan boka in dig på aktiviteter behöver du skapa ett konto. Det dyker upp en ruta, i denna trycker du “Sign up” längst ner.
Vad är samtid
Samtid är satta tider för när vi gör aktiviteter samtidigt och ibland tillsammans.
Hur genomför jag en aktivitet
Du trycker på göra, väljer en aktivitet, skriver upp dig på den genom att klicka på tiden eller trycker på gör nu om du vill göra direkt (alla aktiviteter går inte att göra direkt). När tiden är inne (och en stund innan) blir knappen med tiden på förvandlad till en starta-knapp.
Vad är tillverka aktivitet
Det kanske finns en aktivitet som du gör inom ramen för Ri men som inte har en upplagd aktivitet än, eller så har du kommit på en som alla borde kunna göra.
Är det här distans/lokalt
Det är både och/varken eller. Om du skriver upp dig på en aktivitet genom att klicka på tids-knappen så kan du göra vissa aktiviteter med andra, då får du en länk till det externa verktyget som används för just den aktiviteten, exempelvis Zoom eller Telegram. Du kan också göra en aktivitet med folk lokalt (dra ihop ett eget gäng), då väljer du Gör nu-knappen.
Vad för chat- och videoverktyg
Vi använder flera program från tredjepart.
Textchat Telegram
Video Around
Video Zoom
Multiuniversum Gather
Hur hjälper jag till
Bli medlem! Varmt välkommen!
https://myko.relationsinstitutet.org/activities/gor-ri-byrakrati
Jag har tekniskt problem
Ojoj! Hör av dig till: myko@relationsinstitutet.org
Jag har relationellt problem
Har det hänt något konstigt när du var med på en aktivitet eller liknande? Eller har du något annat du vill bolla kring det dära. Hör av dig till: myko@relationsinstitutet.org
Hur är appen byggd
Den är byggd i SvelteKit som är ett JavaScript-baserat applikationsramverk. Vi har också använt något som heter Sanity för att förvara allt innehåll i.
Hur funkar visualiseringen?
Visualiseringen har vi för att komma åt det lekfulla i Myko och gestalta det ständigt föränderliga i relationer. Det skapas alltså ett generativt konstverk som i olika cykler förändras och som syns i startsidan på appen. När någon gör en aktivitet så poppar det upp något nytt i konstverket. Säg att du gör aktiviteten Hälsa på Nasims katter, när du sen matar Myko så dyker det upp en ny katt i visualiseringen. Med detta vill vi också på det som är kul och tramsigt. Visualiseringen är under ständig utveckling.
Vilket visuellt element tillhör vilken aktivitet?
Tekannor och koppar
Dessa hör till aktiviteten teritual som utgår från relationen med en själv.
Katter
Aktiviteten Prata med Nasims katter. För alla älskar ju katter!
Origami-pappersfigurer
Göra Ri-byråkrati, här finns allt som vi gör, om du bokför för Ri så är du också med i Myko.
Verktyg
Aktiviteten tillverka aktivitet. Det finns ju många aktiviteter som görs i Ri som inte finns med listade i Myko, så det här är dels en möjlighet att göra något och få med det och dels också att vara med och bygga nya förslag på aktiviteter.
En lyktstolpe som puffar ur sig ljus eller rök
Aktiviteten prata om relationer. En samtalsträff så som öppen stuga var förut, just nu är det videoträffar men kan bli textchatt.
Övriga inslag listas inte här på grund av hemligt recept.
Prenumerera på kalender för aktiviteter
Under Samtid finns en länk till en kalender. För att prenumerera på denna, högerklicka på länken och välj "kopiera länk". I ditt kalenderprogram, hitta något som heter prenumerera på kalender eller liknande och klistra in länken. Häpp!
Om du laddar ner filen och öppnar den i kalendern kommer endast de aktuella aktiviteterna in i kalendern, men den synkas inte. Behöver du mer instruktion?
Myko den längre versionen
Hur kan vi jobba med relationsfrågor när ingen vill vara med i en till facebook-grupp? Det hela började 2021 när Relationsinstitutet fick finansiering av Kulturbryggan för ett utforskande konstprojekt. Vi ville undersöka flera frågor, dessa hade alla att göra med närhet och distans, ritualer samt relationerna i vår organisation och hur vi kan göra saker tillsammans. Syftet med det var att ta fram en slags art som kan koppla samman personer , främja samhörigheten i en grupp eller organisation. Hur, var, vad den skulle bestå av var ganska öppet. Efter ett tag blev det mer tydligt att vi behövde jobba med något som var digitalt, speciellt eftersom Ri:s medlemmar inte är på samma platser.
Följande personer har bidragit till projektet: Nellie, Vicc, Samuel, Nasim, Simon, Julia, Sonja, Bobbi, Dana, Livia, med flera.
Läs gärna mer om projektet på Konstnärsnämndens sida.
Med stöd från Kulturbryggan